Panda's Sport and Betting site!

Panda's Sport and Betting site!
Mukana vedonlyönnissä jo vuodesta 1993.

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

The 2012 UEFA European Football Championship - Poland and Ukraine

JALKAPALLON EM-KISAT 2012

Jalkapallon 14. Euroopan Mestaruus-kisat pidetään jaettuina kisoina Puolan ja Ukrainan kesken. Kisat alkavat 8.6.2012 Varsovassa ottelulla Puola-Kreikka ja päättyvät loppuotteluun Kiovan Olympiastadionilla 1. heinäkuuta.

Kisoissa on mukana 16 maata, jotka on jaettu neljään alkulohkoon. Alkulohkon kaksi parasta jatkavat puolivälierissä.

ALKULOHKOT  - ARVIOT - OTTELUOHJELMA

Puola: Varsova, Wroclaw

Kreikka: Helleenien puolustus toimii kohtalaisen hyvin , mutta hyökkääminen ei ole sujunut toivotusti. Kreikka pelaa toki hyökkäävämmin kuin mestaruusvuotenaan, mutta homman nimi on pitkälti vastahyökkäykset. Joukkueesta löytyy kokeneita maalintekijöitä, mutta riittääkö tehot? Kreikkalaiset itse näkevät vahvoja ennusmerkkejä vuoden 2004 ihmeen uusinnalle (Kreikka voitti mestaruuden). Taitavat kuitenkin olla toiveunia!

Puola: Puola on viimevuosina uudistanut maajoukkuettaan tähtäimenä juuri nämä  EM-Kisat. Puola onkin yllätysvalmis ja siitä löytyy laadukkaita pelaajia, kuten vannoitettu maalintekijä Robert Lewandowski. Puolan hyökkäyspeli vaihtelee vastustajan mukaan, mutta kulkee joka tapauksessa paljon laitojen kautta. Joukkueen suurin kysymysmerkki on puolustuslinja. Puolustajavalikoima on taidoiltaan rajallinen. Maalivahti Wojciech Szczesnylle on tarjolla kansallissankarin rooli. Hän ei nimittäin jää toimettomaksi. Puola on suuruuden aikoina voittanut kaksi MM-pronssia ja olympia kullan 1972. EM-kisoissa ei menestystä ole tullut - eikä taida tulla nytkään puolivälieriä pidemmälle. Yksi Puolan heikkous on suoraan kisoihin pääseminen. Joukkueelta jäi karsintapelit pelaamatta, eikä se ole päässyt uudistusvaiheessaan pelaamaan kovia otteluja.

Tshekki: Tshekin maajoukkue on nuorentunut. Lähes kaikki edellisen sukupolven parhaimmat pelaajat ovat jo lopettaneet maajoukkueessa. Tshekki on tasapaksu joukkue, jolla on vain kaksi huippupelaajaa: Petr Cech maalilla ja keskikentän Tomas Rosicky. Joukkue on kokenut ja kurinalainen, puolustaessaan myös kärsivällinen. Hyökkäyspäässä saatetaan nähdä malttamattomuutta, joka korostuu tehottomuutena. Tsekkoslovakialla/Tshekillä on edellisistä kisoista yksi kulta ja hopea, sekä kaksi pronssia. Puolassa ilon aiheet jäävät vähiin.

Venäjä: Venäjä on pelannut viimeaikoina loistavasti. Hyvänä esimerkkinä 3-0 voitto Italiasta viikko sitten. Venäjältä löytyy taitoa ja kovuutta. Venäjä tunnetaan paremmin taidoistaan ja hyökkäyspelistään kuin puolustamisesta. Venäjä kykenee jäädyttämään pelin tarvittaessa täysin, ja se on mestari päästessään siitä  vastahyökkäyksiin, joihin siltä löytyy nopeita ja taitavia pelaajia. Joukkue on A-lohkon ennakkosuosikki. Venäjän peliä voi nakertaa samat asiat kuten myös sen jääkiekko joukkuetta - näyttävyyttä ja tehoja löytyy ainakin niin kauan kun on kivaa. Venjän edeltäjä Neuvostoliitto on ensimmäisten EM-kisojen mestari 1960. Lisäksi sillä on hopeaa vuosilta 1964, 1972 ja 1988. Joukkue saattaa olla yksi kisojen yllättäjistä.

Lohkosta puolivälieriin: Puola taistelee kotikentällä ja menee jatkoon. Välieriin paukut eivät kuitenkaan riitä. Venäjä kestää suosikkiasemansa ja menee lohkovoittajana jatkoon. Puolivälierissä vastaan tulee joku kuolemanlohkon huippujoukkueista: Saksa, Hollanti tai Portugali. Matka saattaa katketa siihen!?

Ukraina: Harkova, Lviv

Hollanti: Kun takana on kakkostila MM-kisoista, niin Alankomaat ei voi tähdätä mihinkään muuhun kuin Euroopanmestaruuteen. Oranssit on laadukas, menestynyt ja kokenut yhdistelmä - ja täynnä pelaajia Euroopan pääliigoista. Hollanti pelaa 4-2-3-1 muodostelmassa, mutta omalla tavallaan. Maa ja joukkue tunnetaan hyökkäyspelistään, niinpä valmentaja Marwijk on ottanut puolustuspelin erityiseen syyniin. Rajun prässin Hollanti aloittaa viimeistään silloin, kun vastustaja on 40 metriä omasta maalistaan. Tarkoitus on ottaa tila pois. Riistojen jälkeen pyritään nopeisiin vastahyökkäyksiin. Hollanti keskittyy lajin nykytrendin mukaisesti voittamaan myös kamppailuja laidalla. Erityisesti Arjen Robben, Van Persie ja myös Kirk Kuyt ovat vahvoja näissä tilanteissa. Hollannin  huono puoli on puolustuslinja: vauhti ei aina riitä, ikääkin piisaa, sekä välillä hyökkääjät unohtavat auttaa puolustamisessa, jolloin pakka leviää.  Hollanti menee pitkälle tässä turnauksessa ja on yksi mestarisuosikeista. Hollannilla on kultaa vuodelta 1988 ja pronssia vuodelta 1976.

Portugali: Portugalilaisten pahin vastustaja löytyy peilistä, Risiriita lahjakkuuden ja menestyksen välillä on melkoinen. Joukkueella on loistava puolustus, kohtalaisen hyvä keskikenttä ja Cristiano Ronaldo! Kun pallo saadaan vastustajan rangaistusalueelle, niin Portugalilta puuttuu pelaaja, joka panee sen sisään. Nyt ratkaisut jäävä liikaa Ronaldolle. Portugalin tunnettu hyökkäysstrategia on pelata laitojen kautta. Kun pallo saadaan sinne kohtuullisen nopeasti, niin Ronaldo ja Nani huolehtivat lopusta. Kokonaisuuteena valmentaja Paulo Bento arvostaa nopeaa pelin painopisteen muuttamista puolustuksesta hyökkäykseen - nopea ajatus, nopea syöttö. Kuparista yritetään saada rikki myös kaukolaukauksilla. Portugalin onneksi myös joukkueen alakerta on kunnossa. Maalivahti Rui Patriciolla on takana upea kausi. Portugalissa on paljon hyvää, mutta ilman kunnon keskushyökkääjää menestyshaaveet voidaan unohtaa. Espanja ja Saksa ovat vahvempia ja Portugali jää ulos jatkopeleistä. Portugalilla on hopeaa EM-kisoista vuodelta 2004.


Saksa: Monien papereissa Die Mannschaft on tämän turnauksen ykkössuosikki. Saksalla on on nyt koossa ryhmä, joka sekä pystyy että ansaitsee voittonsa. Valmentaja Joachim Löwin aikakaudella luotettava, mutta koruton konefutis on heitetty roskiin. Saksa ei ole enää "Die Maschine" vaan ennemminkin "Die Kreativen": nuori joukkue pelaa luovasti, nopeasti ja hyökkäävästi. Pallonryöstön jälkeen Saksa pyrkii maalipaikkaan muutamassa sekunnissa. Palloa hallittaessa nerokkaat yksilöt, kuten Mesut Özil, Mario Götze, Sami Khedira tai Toni Kross etsivät nopeilla seinäsyötöillä aukkoa vastustajan puolustuksesta. Saksan ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu mies maalin suulla, Manuel Neuer. Kansainvälisissä otteluissa hänellä on tapana venyä mahdottomiin palloihin. Myös hyökkäys on ykköslaatua. Täydellisyyttä lähenevä boksikärki Mario Gomez on huippukunnossa. Laziossa loistanut Miroslav Klose pelaa harmonisesti yhteen Özilin kanssa ja huokuu äärimmäistä kokemusta. Heikkoudeksi on laskettava - vastoin saksalaisia perinteitä  - puolustus. Löw on kuitenkin ennenkin osoittanut, että hän muovailee pitävän puolustuksen vaikka gelsenkircheniläisen sorakentän sunnuntaipotkijoista. Riittääkö tuo improvisoitu linja sitten finaaliin asti, onkin toinen kysymys. Nuoren Saksan potentiaali on valtava- vain Espanjalla on vastaava määrä lahjakkuutta. Jos baijerilaisten päät pitävät ja puolustuslinja saadaan toimivaksi, Saksa yltää finaaliin asti. Länsi-Saksa/Saksa on ottanut Euroopanmestaruuden kolmesti - vuosina 1972, 1980 ja 1996. Hopealle se on jäänyt vuosina 1992 ja 2008.


Tanska: Tanskalle ei ole muuta kuin voitettavaa tässä seurassa. Tanska lähtee jalat maassa kivikovaan B-lohkoon. Mikäli jatkopaikka ei irtoa, niin kenenkään pää ei putoa. Silti tiedetään, että kaiken osuessa kohdalleen juutit kaatava vaikkapa Saksan. Itseluottamuksen puutteeseen ryhmän esitykset eivät kaadu. Joukkue on kokenut. Miehistö on tasapainoinen ja taktisesti kurinalainen. Hyökkäyssuuntaan leveys on kohdillaan, kun pakit painavat eteenpäin. Ykköstähti Christian Eriksen vastaa hyökkäyspelin juonikkuudesta ja vauhdista. Tanska on vahva erikoistilanteissa. Vaikka valmentaja Olsen tunnetaan hyökkäysvoittoisen futiksen ystävänä, niin nyt hihnat ovat kiinni. Tanska tekee nimekkäämpien lohkokumppanien pelaamisen vaikeaksi. Toki onnistuminen edellyttää sitä, ettei esimerkiksi topparipari Daniel Agger-Simon Kjaerin keskittyminen herpaannu väärässä paikassa. Vaikka Tanska onkin laatujoukkue - on lohko liian kova. Jumbosija häämöttää!? Tanskalla on taskussaan Euroopanmestaruus vuodelta 1992.

Lohkosta puolivälieriin: Hollanti pelaa odotusten mukaisesti ja menee puolivälieriin - mestariainesta!? Saksa ja Portugali taistelevat toisesta jatkopaikasta. Saksa jyrää taas kerran jatkoon ja ehkäpä päätyyn asti!?

Puola: Gdansk, Poznan

Espanja: Hispaanit ovat hallitsevia Maailman- ja Euroopanmestareita. Espanjalla on taas jalkeilla huippujoukkue, ja se on monien mielestä ykkösuosikki, kuten sen FIFA-ranking osoittaa. Valmentaja Bosquen porukka haluaa hallita palloa. pitää sen ja samalla pelaajat liikkeellä, pelata lyhytsyötttöpeliä ja päättää näyttävä hyökkäys laukaukseen. Joukkue pitää palloa hallinnassaan noin 70 prosenttia vastustajasta riippumatta.  Laitapakit nousevat tukemaan keskikenttää ja hyökkäystä. Pallon pitämisen myötä joukkueen hyökkäyspelaaminen on ollut joskus liian kapealla alueella. Hyökkäjäksi del Bosquella on valittavana useita erityyppisä pelaajia - ykkösvaihtoehto on Fernando Lionrenta. Espanja on vahva, mutta joko pelaajien motivaatio on kulutettu loppuun. Espanja on voittanut kultaa vuosina 1964 ja 2008, vuonna 1984 se sai hopeaa. 

Irlanti: Irlanti ei ole juhlinu EM-edustuksilla. Edellisen kerran se oli mukana 24 vuotta sitten. Irlanti käytti karsintapeleissä vastahyökkäystaktiikkaa ja sitä se lohkon huonoimpana joutuu käyttämään edelleenkin. Sen hyökkääminen on suoraviivaista ja yksilötaidon puuttuessa peli perustuu paljolti taisteluun ja tsemppihenkeen. Robbie Keanen merkitys palloa hakevana piilokärkenä on suuri. Kokenut maalivahti Shay Given ohjaa hyvän pelaamisensa lisäksi puolustuspeliä mallikkaasti. Irlanti on alakynnessä kaikkia muita lohkon maita vastaan. Irlannin sitkeä taistelu ja tsemmppihenki saattavat kuitenkin saadaa aikaan jonkin yllätyksen, vaikkakaan se ei riitä jatkopeleihin pääsemiseen. Irlanti ei ole EM-kisoissa selvinnyt alkulohkoa pidemmälle.

Italia: Azurri on perinteisesti laskettu arvokisojen mestarisuosikiksi. Tällä kertaa sinipaitoihin suhtaudutaan kuitenkin pienellä varauksella - tai jopa vähän suuremmallakin. Italia haluaa valmentaja Prandellin aikakaudella hallita keskikenttää miesylivoimalla. Peliä pyritän rakentamaan laitojen kautta. Pakeille on luvassa siis töitä. Puolustussuuntaan paketti pidetään erittäin tiiviinä. Peliä pyritään avaamaan alhaalta helpoin syötöin. Maalivahti Gianluigi Buffonia käytetän rohkeasti yhtenä syöttökohteena. Joukkueessa on paljon hyvää: kokenut huipputorjuja Buffon, Girgio Chiellinin johtama railakas alakerta. Andrea Pirlon ajan ja tilan hallinta keskikentällä. Taitoa, yllätyksellisyyttä hyökkäyspäässä, sitkeää puolustamista. Italia pystyy yllättämään, mutta mitaleille rahkeet eivät riitä. Italialla on hyllyssään aikaisemmilta vuosilta kulta ja hopea.

Kroatia: Vasta 1991 itsenäistynyt 4,4 miljoonan asukkaan Kroatia on palloiluihme. Kroaatit ovat jääkiekkoa lukuun ottamatta kaikissa muissa palloilulajeissa vähintään varteenotettavia kilpailijoita. Kroatian suuriin haasteisiin kuuluu se, että moni pelaaja jäi viime kaudella suhteellisen vähälle peliajalle seurassaan. Lisäksi loukkaantumiset ovat vaivanneet. Kroatia saa silti kentälle vahvan joukkueen, joka osaa puolustaa tiiviisti ja jämäkästi. Hyökkäyksiin lähdettäessä mennäänkin niin että hippulat vinkuvat. Pallo pelataan riiston jälkeen nopeasti laidoille. Kärjessä hyökkääjät paiskivat hurjasti töitä tehdessän itseään pelattavaksi. Piskuinen, mutta taitava ja vikkeläjalkainen Luka Modric johtaa keskellä hyökkäyspeliä luovuudellaan. Jos Kroatia onnistuu tekemään ottelussa avausmaalin, silloin sen vaarallisuus korostuu entisestään. Joukkue taistelee Italian kanssa jatkopaikasta. Ehkäpä haaste on vieläkin liian suuri?  Kroatian parhaat saavutukset EM-kisoissa ovat kaksi puolivälieräpaikkaa vuosilta 1996 ja 2008.

Lohkosta puolivälieriin: Espanja pääsee jatkoon pelkästään jo rutiinisuorituksella, mutta ei voita tänä vuonna mestaruutta!(?) Italialta ei odoteta näissä kisoissa suuria, mutta puolivälieriin se vielä yltää.

Ukraina: Donetsk, Kiova

Englanti: Englanti on siirtynyt Hodgsonin johdolla puolustusvoittoiseen peliin, joka saatta kantaa sitä vielä alkulohkon ajan. Joukkueen ongelmana on nopeuden ja luovuuden puute. Vain Ashely Young pystyy keskikenttäpelaajista ohittamaan vastustajia. Kaikista suurin heikkous on kuitenkin parhaan pelaajan, Wayne Rooneyn puuttuminen kahdesta ensimmäisestä kamppailusta pelikiellon takia. Englannilla on maalipuiden väleissä yksi kisojen parhaista molareista, Joe Hart. Englanti on vaikeasti voitettava joukkue, mutta tietynlainen pelin junnaaminen ja mielikuvituksettomuus tuhoavat menestymisen! Edellisistä kisoista Englannilla on yksi pronssi vuodelta 1968.

Ranska: "Le Presiden" Laurent Blancilla on käsissään joukkue, joka voi voittaa EM-kultaa. Harjoitusotteluissa joukkue on kaatanut sekä Saksan että Brasilian. Ranskan joukkue on hyvä sekoitus nousevia pelaajia sekä kaiken nähneitä veteraaneja. Ranskan keskikenttä on täynnä maailman eliittiin kuuluvia yksilöitä. Jos keskikenttä löytää yhteisen sävelen, sitä on vaikea pysäyttää. Hyökkäyksessä löytyy voimaa Frank Riberyn ja Karim Benzeman johdolla. Maalivahti Hugo Lloris on joukkueen kapteeni ja varmaotteinen veskari. Myös Ranskan puolustus on laadukas. Ranskan vahvuutena on myös laaja materiaali. Penkiltä löytyy tarvittaessa nopeutta ja suorviivaisuutta. Paljon riippuu kuitenkin siitä, millaisissa tunnelmissa Ranskan huippupelaajat kisoihin tulevat? Ranskalla on plakkarissaan kultaa vuosilta 1984 ja 2000.

Ruotsi: Ennakokaavioissa Ruotsi ei kuulu D-lohkon suosikkeihin, mutta sinikeltaisilla on kasassa rutinoitu miehistöä, joka kykenee yllätykseen. Ruotsin heikkoutena on hidas keskuspuolustus. Ruotsin hyökkäyksen tehokkuus kulminoituu Zlatan Ibrahimoviciin ja siihen miten hän saa hengen päälle!? Huonona päivänä Zlatan on oikeasti huono ja tämä vaikeuttaa Ruotsin pelaamista valtavasti. Suurin osa joukkueen hyökkäyksistä menee vasenta laitaa pitkin - tähänkin tarvittaisiin variaatioita. Materiaali, ja varsinkaan sen leveys ei riitä kahdeksan parhaan joukkoon. Ruotsin paras EM-saavutus on selviytyminen välieriin vuonna 1992.

Ukraina: Ukraina lähtee haastajana kaikkiin kolmeen alkulohkon otteluihin. Kaiken lisäksi maan kolme parasta maalivahtia joutuvat erinäisistä syistä jättämään kisat väliin. Loukkaantumiset ovat iskenee myös Ukrainan kenttäpelaajiin ja eismerkisksi Shevtshenkon pelikyky on arvoitus. Joukkueen perusajatus on tiukka puolustus, riiston jälkeen pallo laitaan ja siitä vastahyökkäykseen. Pelin nopea kääntäminen on paras osa Ukrainan pelaamisessa. Ongelmia on puolustuspäässä. Ukrainan puolustuksella on ollut vaikeuksia pääpallojen kanssa, eteenkin erikoistilanteissa. Nämä ovat Ukrainan ensimmäiset EM-kisat. MM-kisoissa maa oli mukana vuonna 2006 ja sijoittui kahdeksanneksi.

Lohkosta puolivälieriin: Ranska voittaa lohkon ja voi mennä vaikka mestaruuteen asti. Englanti taistelee uudella taktiikalla jatkoon, mutta matka katkeaa puolivälierissä.

EUROOPANMESTARI????

Tuskinpa menee pahasti päin bambupöheikköä, jos sanon että Euroopanmestari löytyy nelikosta: Saksa, Hollanti, Espanja ja Ranska.

OTTELUOHJELMA:

Alkulohkot

Kellonajat Suomen aikaa.
Perjantai 8.6.2012
19:00 Puola-KreikkaAVarsova, Puola
21:45Venäjä-TshekkiAWroclaw, Puola
Lauantai 9.6.2012
19:00Hollanti-TanskaBHarkova, Ukraina
21:45Saksa-PortugaliBLviv, Ukraina
Sunnuntai 10.6.2012
19:00Espanja-ItaliaCGdansk, Puola
21:45Irlanti-KroatiaCPoznan, Puola
Maanantai 11.6.2012
19:00Ranska-EnglantiDDonetsk, Ukraina
21:45Ukraina-RuotsiDKiova, Ukraina
Tiistai 12.6.2012
19:00Kreikka-TshekkiAWroclaw, Puola
21:45Puola-VenäjäAVarsova, Puola
Keskiviikko 13.6.2012
19:00Tanska-PortugaliBLviv, Ukraina
21:45Hollanti-SaksaBHarkova, Ukraina
Torstai 14.6.2012
19:00Italia-KroatiaCPoznan, Puola
21:45Espanja-IrlantiCGdansk, Puola
Perjantai 15.6.2012
19:00Ukraina-RanskaDDonetsk, Ukraina
21:45Ruotsi-EnglantiDKiova, Ukraina
Lauantai 16.6.2012
21:45Kreikka-VenäjäAVarsova, Puola
21:45Tshekki-PuolaAWroclaw, Puola
Sunnuntai 17.6.2012
21:45Portugali-HollantiBHarkova, Ukraina
21:45Tanska-SaksaBLviv, Ukraina
Maanantai 18.6.2012
21:45Kroatia-EspanjaCGdansk, Puola
21:45Italia-IrlantiCPoznan, Puola
Tiistai 19.6.2012
21:45Ruotsi-RanskaDKiova, Ukraina
21:45Englanti-UkrainaDDonetsk, Ukraina

Pudotuspelit

Torstai 21.6.2012
21:45Puolivälierä 1A-2BVarsova, Puola
Perjantai 22.6.2012
21:45Puolivälierä 1B-2AGdansk, Puola
Lauantai 23.6.2012
21:45Puolivälierä 1C-2DDonetsk, Ukraina
Sunnuntai 24.6.2012
21:45Puolivälierä 1D-2CKiova, Ukraina
Keskiviikko 27.6.2012
21:45VälieräDonetsk, Ukraina
Torstai 28.6.2012
21:45VälieräVarsova, Puola
Sunnuntai 1.7.2012
21:45LoppuotteluKiova, Ukraina
  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti